Uwielbiasz kawę, ale nieco znudziła Ci się jej tradycyjna wersja i chciałbyś pokusić się o jakieś urozmaicenie? Zatem naszą propozycją są kawy smakowe, które w ostatnim czasie cieszą się bardzo dużą popularnością. Bo dzięki nim możemy każdego dnia pić swój ulubiony napój kofeinowy o innym smaku oraz aromacie. Jak powstają ziarna o niebanalnym smaku, które stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia? Zdradzamy najważniejsze informacje dotyczące kaw smakowych!
Na wstępnie należy podkreślić fakt, że kawa wykazuje bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Dlatego też każdy dorosły człowiek powinien wprowadzić ten napój do swojego menu. Do jego największych zalet możemy zaliczyć między innymi pobudzenie, poprawę krążenia krwi i poprawę koncentracji. Kawa chroni przed niektórymi nowotworami oraz spowalnia proces starzenia się, co zawdzięczamy zawartym w niej antyoksydantom. I to bez względu na to, czy pijemy kawę z ekspresu, po turecku, klasyczną arabikę, robustę, czy też kawę smakową.
Co sprawia, że kawa może mieć dowolny smak i aromat?
Zdarzyło Ci się być w sklepie, w którym można było kupić kawę na wagę o przeróżnych smakach i intensywnych aromatach? Często na słoiczkach możemy przeczytać finezyjne nazwy, które nie zawsze są w stanie nasunąć nam na myśl konkretny zapach, ale kiedy go powąchamy okazuje się obłędny. Tylko co sprawia, że zwykle ziarna nagle mogą stać się czekoladowe, karmelowe czy malinowe? Otóż odpowiadają za to olejki aromatyczne, których trzeba użyć już w procesie wypalania. Zazwyczaj kawy smakowe powstają z ziaren arabiki, które spryskiwane są określonymi olejami podczas wypalania. Dlaczego nie można zrobić tego później? Głównym powodem jest to, że właśnie na etapie prażenia ziarna są w stanie w największym stopniu chłonąć armat. Jeżeli spryskamy ziarenka kawy w późniejszym czasie, to ich aromat będzie o wiele mniej intensywny. Niestety w większości olejki, o których mowa, są sztuczne, przez co raczej nie powinniśmy spożywać takiej kawy non stop w dużych ilościach. Ale wiele osób nie przygotowuje kawy z samych ziaren aromatyzowanych, lecz miesza je z klasycznymi, „czystymi” ziarnami wysokiej jakości kawy, jaką jest Arabica. Po zakupie takiej kawy, pamiętajmy, aby przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku i z dala od światła. W innym razie zacznie wietrzeć i stopniowo tracić swoje walory.
Najczęściej kupowane kawy smakowe
Każdy, kto choć raz odwiedził sklep, który zajmuje się sprzedażą różnego rodzaju kaw, wie, że dostępne są one w niemalże niezliczonej ilości smaków. I bardzo często jest tak, że nie możemy zdecydować się na konkretny zakup. Wtedy warto zasięgnąć informacji, jakie kawy smakowe cieszą się największą popularnością, bo zazwyczaj są naprawdę wyborne. Na pewno w czołówce jest kawa waniliowa, która doskonale komponuje się ze słodkimi deserami. Osoby, które uwielbiają słodycze, chętnie sięgają też po kawę czekoladową, która może być klasyczna lub łączona z innymi ciekawymi smakami, np. czekolada – pomarańcza czy czekolada – wanilia. A skoro wspomniano o łasuchach, to z pewnością przypadną im go gustu kawy aromatyzowane, takie jak straciatella, wiśnie w czekoladzie, tiramisu, snickers, oreo itp. Co ciekawe, nie brakuje propozycji dla fanów mocniejszych trunków. Bowiem mogą rozkoszować się pyszną kawą, która co prawda będzie bez procentów, ale za to smakowo nawiąże do malibu czy pinacolady. Wśród propozycji możemy też znaleźć kawy, które szczególnym zainteresowaniem cieszą się w okresie zimowym. Mowa między innymi o rozgrzewającym cynamonie czy kawie piernikowej, która za sprawą swojego aromatu tworzy klimat bożonarodzeniowy.
Naturalnym jest, że codzienne picie tej samej kawy może sprawić, że w końcu nam się ona znudzi. I właśnie w takich sytuacjach warto skusić się na kawy smakowe. Dzięki temu nie musimy robić sobie przerwy od kofeinowego napoju, którego smak odkrywamy na nowo. I możemy to czynić w nieskończoność, bo jak już wspomniano, kaw smakowych jest tak dużo, że wypróbowanie ich wszystkich jest nie lada wyczynem.