Czym jest żywność BIO?

Przeszukując asortymenty miejscowych sklepów spożywczych, z pewnością nieraz zetkniemy się z informacją, że dany produkt jest BIO. W ogólnym założeniu, oznacza to, że dany artykuł spożywczy został wyprodukowany w sposób ekologiczny, niezagrażający środowisku i zachowujący wszystkie wartości odżywcze wykorzystanych składników. Produkty z rolnictwa ekologicznego nie są więc wytwarzane z użyciem nawozów sztucznych, pestycydów, antybiotyków, glutaminianów, barwników, emulgatorów ani chemii, przeznaczonej do ochrony roślin uprawnych. To z kolei przekłada się na jeszcze bardziej optymalne poprawienie naszej diety oraz mniejsze ryzyko chorób. Nie dziwi więc fakt, że do spożywania takich ekologicznych produktów już od dłuższego czasu zachęcają nas zarówno aktywiści, jak i naukowcy z całego świata. Oto, co powinniśmy wiedzieć na ich temat.

 

Rodzaje produktów BIO

 

Niewątpliwym atutem produktów BIO jest przede wszystkim ich ogromne zróżnicowanie, nie odbiegające w żadnym stopniu od tańszych, ale też mniej zdrowych produktów. Możemy więc wybierać spośród warzyw, owoców, nabiału, mięsa, kasz, mąk tudzież słodyczy. Przykładem tych ostatnich są tu chociażby batony bezglutenowe, sezamki o owocowym smaku lub czekoladowe herbatniki. Pojęcie zdrowej żywności nie wyklucza bowiem pojęcia słodkości. I chociaż w spożywaniu łakoci dalej powinniśmy zachować pewien umiar, nie da się ukryć, że słodycze BIO są znacznie mniej tuczące, niż ich tradycyjne odpowiedniki.

 

Korzyści, płynące z ekologicznej diety

 

Żywność BIO odznacza się również znakomitymi wartościami odżywczymi. W porównaniu ze zwykłymi produktami, jest ona znacznie bogatsza w witaminę C, a także zawiera dużo żelaza, magnezu oraz chromu. Regularne jej spożywanie zapobiega więc rozwojowi chorób nowotworowych oraz reakcjom alergicznym, a także zapewnia właściwe funkcjonowanie całego organizmu. I chociaż artykuły spożywcze tego typu kosztują więcej, niż ich zwykłe odpowiedniki, warto jest spożyć produkty BIO przynajmniej od czasu do czasu. Korzyści, które niesie ze sobą ekologiczna żywność, odczuwa bowiem nie tylko sam organizm, ale też nasze środowisko. Warto jest więc dać innym dobry, żywnościowy przykład.