Chleb to zdrowie!

Pewnie nie raz zadaliście sobie lub usłyszeliście od kogoś pytania: czy chleb w ogóle jest zdrowy? Warto go jeść, przecież tuczy?

Jak to jest z tym chlebem?

Chleb towarzyszy człowiekowi od co najmniej 10 000 lat. Mamy więc, jako ludzie, w tym temacie sporo doświadczenia. Chleb dostępny jest w tylu wersjach, że każda osoba, bez problemu, znajdzie wariant najbardziej odpowiedni dla siebie. Pieczywo przeszło tak ogromną rewolucję, że bez obaw można mówić o jego zbawiennych właściwościach dla naszego organizmu.

Dlaczego więc warto jeść chleb?

1. Chleb = energia

Węglowodany, które dostarczają energii dla organizmu (to
z węglowodanów najłatwiej pozyskiwana jest energia), błonnik, który daje uczucie sytości oraz witaminy i minerały bezcenne dla prawidłowego funkcjonowania (np. miedź, cynk i żelazo, ale również witaminy z grupy B, niacyna oraz witamina E) – to właśnie podstawa dobrego pieczywa.
W dużej mierze chodzi tutaj o nasz mózg. Mówi się, że aż 60% potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania energii powinno pochodzić
z węglowodanów. Szczególnie wspominana jest wtedy skrobia, którą…znajdziemy w chlebie! Jeśli chodzi o zawartość węglowodanów, to bardzo bogate w nie będzie pieczywo białe. W chlebie, szczególnie pszennym, znajduje się bardzo dużo białka, a białko jak wiemy jest podstawowym budulcem w naszym organizmie.
Warto spożywać różne rodzaje chleba – to najlepsza kombinacja odżywcza. Pszenne pieczywo ma dużo węglowodanów i jest lekkostrawne, ale w nadmiarze tuczy. Chleb mieszany zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów, a chleb razowy ma sporo polifenoli, lignanów oraz kwasu fitynowego. Fityniany mogą jednak utrudniać trawienie i przyswajanie z posiłków składników odżywczych

2. Chleb = zdrowe jelita

Zdrowe jelita to sekret długowieczności. Nie ma nic lepszego dla pracy układu pokarmowego niż błonnik. Jak wiemy chleb jest w niego bardzo bogaty i dzięki temu w istotny sposób przyczynia się do kondycji organizmu. Nie ma dobrej diety bez odpowiedniej ilości błonnika.

3. Chleb = dbanie o wagę

Wracamy do błonnika i węglowodanów. Te 2 składniki powodują, że odczuwamy uczucie sytości i jednocześnie zmniejszają naszą ochotę na spożywanie tłuszczów. Eliminują też głód, co wspomaga odchudzanie
i utrzymanie masy ciała. Mitem jest, że chleb tuczy – tuczą wszelkie pojawiające się na nim dodatki jak marmolada, ser, majonez.

Zalet jest o wiele więcej! Chleb, w odpowiednich kombinacjach, jest naprawdę zdrowy. Pieczywo Świdnica w Pasol-Paco jest na to najlepszym przykładem!